Nieuws

2022-06-14 09:32:00

Gemeente Zevenaar breidt proef met RUPSSOL uit

14 juni 2022

Na een succesvolle pilot met het biologische fixeermiddel RUPSSOL in 2021 heeft gemeente Zevenaar een extra hoeveelheid van het middel besteld om de eikenprocessierups in een groter gebied op deze ecologische manier aan te pakken.

Gemeente Zevenaar bekijkt alternatieve methoden voor het tegengaan van de overlast van de eikenprocessierups. Na een succesvolle pilot met het biologische fixeermiddel RUPSSOL in 2021 heeft de gemeente een extra hoeveelheid van het middel besteld om de eikenprocessierups in een groter gebied op deze ecologische manier aan te pakken. 

Dick Molema, beleidsmedewerker groen, licht de keuze toe: “We willen graag op meer ecologische wijze de overlast van de eikenprocessierups bestrijden. Dat doen we o.a. door natuurlijke vijanden aan te trekken door nestkastjes voor mezen op te hangen. Maar op sommige plekken is de plaagdruk toch zo hoog dat er grote nesten ontstaan die veel brandharen verspreiden en overlast veroorzaken. Tot nu toe konden we die alleen wegzuigen en laten verbranden in de afvalverwerking. Met RUPSSOL hebben we een alternatieve manier gevonden.” 

Voer voor andere dieren

Nils Janbroers, bedenker van de RUPSSOL vertelt: “RUPSSOL fixeert de rupsen, de brandharen en de complete nesten binnen enkele minuten. Het is eenvoudig met een sproeier aan te brengen en veilig voor mens en milieu. Doordat de haren gefixeerd zijn, stopt de overlast direct. De nesten hoeven niet afgevoerd te worden en drogen in een paar weken helemaal in en verdwijnen.” Juist dat laatste is interessant volgens Molema: “De nesten blijven hangen als voer voor vogels en andere insecten. Dat maakt deze aanpak interessant, want het helpt mogelijk het herstellen van een natuurlijk evenwicht.” 

Vervolg-proef

Voor de pilot in 2021 behandelde de gemeente de bomen in het Vlindergebied ter hoogte van de Doesburgseweg in Angerlo. Met de extra RUPPSOL zal nu de 2 kilometer lange Broekzijderstraat worden behandeld. “En misschien meer, als we nog wat over hebben”, aldus Molema. “Dat is ook onderdeel van onze vervolg-proef; we willen kijken hoeveel bomen we kunnen behandelen met de RUPSSOL en of deze behandeling ook kostentechnisch interessant is voor de gemeente." 


“Een van de voordelen van een behandeling met RUPSSOL is dat een hoogwerker vaak niet nodig is”, weet Janbroers. “Tot een hoogte van circa vier meter zijn nesten te bereiken via sproeier met een telescoopsteel. Ook de kosten van de afvalverbranding vervallen bij bestrijding met RUPSSOL. Wel zullen omwonenden misschien moeten wennen aan het idee dat de nesten er blijven hangen. Maar de behandelde nesten verkleuren snel van grijs naar bruin en zijn dan echt onschadelijk.” 

Nieuwsgierig

Dick Molema is nieuwsgierig hoe de uitbreiding van de proef uitpakt in Zevenaar. “We weten al dat het de overlast van de eikenprocessierups echt goed aanpakt. Nu moeten we nog kijken hoe het praktisch en kostentechnisch uitpakt wanneer we fixeren in plaats van afzuigen. Ik hoop dat het positief uitpakt en we zo een meer ecologische manier hebben om de eikenprocessierups aan te pakken.” 

Bekijk het rapport Pilot 2021 Zevenaar hier