Nieuws

2022-05-24 13:44:00

Brandharen, na de 3e vervelling is het raak

24 mei 2022

De eikenprocessierups, een bron van overlast en gedoe. Maar hoe ontwikkelt dit beestje zich eigenlijk en wat merken wij ervan? Duik mee in de ontwikkelingsfasen van de eikenprocessierups.

Wie ooit het boekje ‘Rupsje nooitgenoeg’ heeft gelezen, weet dat een rups zich ontwikkelt tot een.... wonderschone vlinder. Dat is ook het geval bij de eikenprocessierups, hoewel over de schoonheid valt te twisten. De eikenprocessierups wordt namelijk... u raadt het al.. een eikenprocessievlinder. Deze nachtvlinder doet eerder aan als een grote mot dan als de wonderschone vlinder uit het kinderboek.  

Tot wel 200 eitjes 

De vlinder vliegt in augustus uit. Ze leeft dan slechts een á twee dagen. In die korte tijd legt ze haar 30 tot 200 eitjes in – jawel – een eikenboom. Bij voorkeur de zomereik. De eitjes overwinteren waarna zo rond half april, begin mei, de jonge rupsen uit de eitjes komen. Ze zijn dan oranje gekleurd.  

Eerst zijn de rupsjes nog klein (ongeveer 3 mm), schattig en onschuldig. De lange haren die ze dan hebben, zijn niet de niet de microscopische brandharen die irritatie veroorzaken. Voordat de rupsen helemaal volgroeids zijn, zullen ze vijf keer vervellen. Ze worden dan langzaamaan grijs met lichtgekleurde randen.  

Brandharen na de derde vervelling 

Pas vanaf de derde vervelling – zo eind mei, begin juni - krijgen de rupsen de eerste microscopisch kleine brandharen. Deze zijn slechts een tiende van een millimeter lang en dus niet zichtbaar met het blote oog. Maar krijg je ze in je blote oog, dan ben je zuur. Want de brandharen zijn de boosdoeners; zij zijn het die de jeuk, ademhalingsproblemen en zelfs oogschade veroorzaken. In de volgende vervellingen ontwikkelen ze meer brandharen, tot uiteindelijk op het gehele lichaam irriterende brandharen voorkomen. Een volgroeide rups heeft er zo’n 700 000. Ieuw!  

Eind juli kruipen de rupsen voor de laatste keer hun nestjes in om zich daar te ontpoppen tot de vlinder, die dan een paar dagen leeft, haar eitjes legt en.... de cyclus opnieuw in gang zet.  

Overlast tegengaan 

In verschillende fases van de ontwikkeling van de rups en vlinder zijn er methoden bedacht om met natuurlijke vijanden de rups en daarmee de overlast te bestrijden. Dat levert al wel resultaten op, maar lokaal kunnen er zich nog grote nesten ontwikkelen. Dan is het fijn dat er een product als RUPSSOL is. Met dit milieuvriendelijke product zijn rupsen, haren en nesten binnen enkele minuten te fixeren en stopt de overlast direct. Weghalen van de nesten is niet eens meer nodig; er zal geen vlindertje uit komen.